Majonéz

 

 

Majonéz

 

Kell hozzá: 3 tojás sárgája, fél liter jó minőségű étolaj, két evőkanál mustár, egy citrom leve, két evőkanál porcukor, só.

 

Ehhez három kéz kell (tehát egy segítő), vagy olyan tál (legalább másfél literes), ami nem mozdul el, amíg kikevered. Akár kézi, akár gépi habverővel (közepes fordulaton) dolgozhatsz.

A tojás és az olaj legyen lehűtve. Tedd a tálba a tojások sárgáját, bele a mustárt, citromlevet, porcukrot és sót. Kezd el keverni, és folyamatosan keverés közben vékony sugárban öntsd hozzá az olajat. Nem kell cseppenként, mint a "nagyokos" szakácskönyvekben, a citrom és a mustár nem engedi összeugrani. (Ha ízesítés nélküli majonézre van szükséged, akkor se ugrik össze, ha hűtőben tartott tojásból és olajból készíted. Én ilyenkor is teszek bele egy teáskanálnyi citromlevet, akkor tuti a siker, nem tud összeugrani.)

Amikor kész, kóstold meg, és ízlés szerint ízesíts utána. Ha borsozod, akkor fehér borsot használj, az nem látszik benne (nem lesz "mákos").

 

Salátákba általában így, vagy egy kis tejföllel hígítva használd.

 

Ha tartármártást szeretnél, akkor tejszín és száraz fehérbor kell bele (a receptben lévő teljes mennyiséghez 2 dl tejszín és 1 dl bor).

 

 

 

 

Hozzávalók még egyszer:

3 tojás sárgája

fél liter jó minőségű étolaj

két evőkanál mustár

egy citrom leve

két evőkanál porcukor, só

 

 

  • Itt található a többi receptem...

  •