Csáky rostélyos

 

 

Csáky rostélyos

 

4 személyre kell hozzá: 4 szelet 14-16 dekás pácolt hátszínszelet, 2 db nagy paradicsom, 3 db nagy tv-paprika, 2 fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 6 db tojás, 2 dl tejföl + 1 dl díszíteni, 2 dl tejszín, liszt, só, pirospaprika, zsiradék.

 

A hússzeleteket klopfold ki, és sózd meg.

 

A paradicsomokat forrázd le, és húzd le a "bőrét", és vágd fel kockára. A paprikát vágd fel karikára, a szalonnát apró kockára, a hagymát finomra.

 

A szalonnát pici zsiradékon pirítsd üvegesre, tedd rá a hagyma felét, pirítsd kicsit, majd mehet bele a karikára vágott paprika. Kis lángon, fedő alatt párold kicsit, sózd meg, tedd rá a paradicsomot, szórd meg pici pirospaprikával. 2-3 percig kevergetve párold, majd öntsd rá az 1 dl tejföllel felvert tojásokat, és addig süsd, amíg egy lágy rántotta lesz az eredmény.

 

Ezzel a rántottával töltsd meg a húsokat, úgy, hogy begöngyölöd, a végeit is behajtva. A göngyölegeket vagy vékony spárgával kötözd meg, vagy hústűvel (fogpiszkálóval) tűzd meg, hogy sütéskor ne tudjon kinyílni.

 

Egy lábosban forrósíts fel zsiradékot, és a göngyölegeket minden oldalán "húzasd" meg kicsit. Utána egy tányérra szedd ki őket.

 

A zsiradékba tedd bele a hagyma másik felét, kicsit pirítsd meg, tedd bele a maradék karikára vágott paprikát, a paradicsomot, szórj rá egy evőkanálnyi pirospaprikát, keverd össze, és öntsd fel 2-3 dl vízzel. Sózd meg kicsit, és forrald jól fel. Rakd bele az elősütött göngyölegeket, és fedő alatt, kis lángon párold 15-20 percig (az elpárolgott levet mindig pótold közben)

 

Szedd ki a húsokat, és lefedve tartsd melegen. Az 1 dl tejfölből, a tejszínből, egy púpos evőkanálnyi liszttel készíts habarást, és sűrítsd be vele a főzőlét. Jól forrald össze, ízesíts utána sóval, és egy drótszűrőn szűrd át.

 

Köretnek vajas galuska (nokedli) illik hozzá (ezt előre készítsd el).

 

Tálalás: a húsokról szedd le a madzagot (vagy belőle a fogpiszkálót), és vágd fel centis karikákra. A forró vajas galuskát halmozd fel a tányér egyik oldalára, a másik oldalra önts egy jó másfél deci mártást, és helyezd rá sorban (mint a feldőlt dominók) a felkarikázott húst. Kis kikevert tejföllel locsold meg. Díszítheted paradicsom, paprika, erős paprika karikákkal is.

 

 

 

 

Hozzávalók még egyszer:

4 szelet 14-16 dekás pácolt hátszínszelet

2 db nagy paradicsom

3 db nagy tv-paprika

2 fej vöröshagyma

5 dkg füstölt szalonna

6 db tojás

2 dl tejföl + 1 dl díszíteni

2 dl tejszín

liszt

só, pirospaprika, zsiradék

 

 

  • Itt található a többi receptem...

  •