Linzer-tészta (és néhány süti, ami belőle készülhet)

 

 

Linzer-tészta (és néhány süti, ami belőle készülhet)

 

Egyszerű az arány: 1 rész porcukor, 2 rész vaj (vagy margarin), 3 rész liszt, tojás sárgája (30 dkg liszthez 1)

 

Pl.: 20 dkg cukor, 40 dkg vaj, 60 dkg liszt, ehhez a mennyiséghez kell még 2 tojás sárgája.

 

A lisztet és a porcukrot szitáld át, hogy csomómentes legyen, dolgozd hozzá a vajat, és a végén a tojás sárgáját. Gyorsan dolgozz, hogy a kezed melegétől ne lágyuljon meg a vaj.

 

Feldolgozásig tartsd hűtőben.

 

Attól függ, mit akarsz sütni, (a fantáziád szabja a határt) ízesítheted rummal, reszelt citromhéjjal, őrölt fahéjjal, darált dióval, kis kakaóporral, vaníliás cukorral. Lazább lesz a tészta, ha egy csipet sütőport keversz bele.

 

Néhány variáció:

 

Ez a tészta az alapja a linzerkoszorúnak:

 

Szúrj ki 6-8 centis karikákat a fél centi vastagra kinyújtott tésztából, úgy hogy minden másodiknak a közepére egy kisebb (kb. 2 cm-es) kiszúróval egy lukat készítesz. (a leeső darabokat összegyúrva kicsit hűtőben tartva, újra feldolgozhatod) forró sütőben süsd szép sárgára. Ha kész, a teli karikák közepére tegyél valamilyen finom lekvárt, és nyomd rá a lukas karikát, amit először megszórtál vaníliás cukorral kevert porcukorral (egy kis teaszűrő jó hozzá, akkor egyenletesen beteríti).

 

Ischlerhez diós (vagy mogyorós) tészta kell, szintén karikákban, (természetesen luk nélkül) a két lap között málna, vagy ribizli lekvárral, és amikor kihűlt, olvasztott étcsokival kell bevonni.

 

Ha 7-8 centis kockákra vágod a kinyújtott vaníliás tésztát, megtöltöd lekvárral, és a sarkától kezdve feltekered, kicsit ívesre hajlítva, felvert tojással megkened, kész az omlós kifli (ha megsütöd forró sütőben)

 

Ha lepényt sütsz, akkor felezd el a tésztát, úgy nyújtsd ki, az egyiket tedd a tepsi aljába, kicsit megszurkálva félig süsd meg (ez azért kell, hogy a töltelék nedvességétől ne legyen szalonnás).

 

Pakold rá a tölteléket - dió, mák, - alma, meggy, - túró - stb. - terítsd a tészta másik felét (természetesen kinyújtva) a töltelék tetejére, kend meg egyenletesen felvert tojással, szurkáld meg kicsit (a sütés közben tudjon távozni a gőz, ne repessze szét a tésztát) közepes hőmérsékleten süsd készre.

 

Ízlés szerinti formára vágva, porcukrozva tálald.

 

 

 

 

 

 

  • Itt található a többi receptem...

  •