Pozsonyi (beigli) tészta

 

 

Pozsonyi (beigli) tészta

 

Két rúd kb. fél kilós beiglihez kell: 65 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, vagy margarin, 7-8 dkg kristálycukor, 3 tojás sárgája (+ 2 tojás a kenéshez), 1 citrom lereszelt héja, pici só, 3 dkg élesztő, kevés langyos tej, tejföl.

 

Természetesen kell hozzá a kellő mennyiségű (kb. fél kilónyi) forrázott töltelék (olyan, amilyen beiglit szeretnél sütni).

 

Az élesztőt futtasd fel a langyos tejben. Gyúrd össze a liszttel, a vajjal, a cukorral, a tojások sárgájával, a citromhéjjal, a sóval. Annyi tejfölt gyúrj hozzá, hogy könnyen formálható tésztát kapjál (vigyázz, ne legyen túl lágy, inkább közepesen kemény legyen!).

 

Jól dolgozd ki, gyúrd össze a tésztát (hólyagosra, amíg kéztől, edénytől elválik). Letakarva langyos helyen hagyd megkelni, majd gyúrd össze még egyszer (ez azért kell, hogy ne legyen a kész sütinek élesztőszaga, így távoznak az első gázok).

 

Addig hagyd kelni a tésztát, amíg legalább a kétszeresére dagad.

 

Felezd el, és lisztezett asztalon nyújtsd ki fél centi vastagra, nagyjából téglalap alakúra. Kend el rajta egyenletesen a tölteléket, amit bele szánsz (ne legyen kevés, de a túl sok sem jó). Egyenletesen tekerd fel, a két végét is behajtva, és tedd vékonyan kivajazott tepsibe úgy, hogy a hajtás széle alulra kerüljön.

 

A két tojást válaszd ketté, és a sárgájával kend be a rudakat. Hagyd kelni a tésztát (ne túl meleg helyen).

 

Amikor ez a kenés megszáradt, a tojások fehérjét egy villával kicsit lazítsd fel, és ezzel kend át a tésztát. Tedd be hűtőbe.

 

Ha már ez a réteg is megszáradt, akkor óvatosan nyomogasd meg az oldalán, hogy a kenés megrepedezzen (ettől lesz szép márványos a teteje). Egy hurkapálcikával (vagy vastagabb hústűvel) szúrj néhány "szellőzőt" a rudakba.

 

Közepes forróságú sütőben süsd szép kacagó-barnára.

 

Ugyanebből a tésztából és módon készíthetsz finom reggeli (vagy uzsonna) sütit, ha a kinyújtott tésztát 8-10 centis négyzetekre vágod, töltöd, majd a sarkánál fogva feltekered, és kifli formára igazítod (pozsonyi kifli > lásd a képen).

 

 

 

 

Hozzávalók még egyszer:

65 dkg finomliszt

15 dkg vaj, vagy margarin

7-8 dkg kristálycukor

3 tojás sárgája (+ 2 egész tojás a kenéshez)

1 citrom lereszelt héja

pici só

3 dkg élesztő

kevés langyos tej, tejföl

1/2 kg Forrázott töltelék

 

 

  • Itt található a többi receptem...

  •