Toroskáposzta

 

 

Toroskáposzta

 

Elég kemény dózis a gyomornak (disznóvágáskor, hogy bírják az elfogyasztott italt, azért készítik). Pont ezért, az igazi friss, házi sertészsírral készül. A bográcsban készül a legfinomabb.

 

4-5 adaghoz 70-80 dkg kicsontozott sertésoldalast (csont nélküli súly) vagy dagadót nagyobb, kb. 3 cm-es kockákra vágok, és megsózom.

 

A felforrósított zsírban üvegesre pirítok 3-4 fej apróra vágott vöröshagymát, amibe egy húsos, szintén kis kockákra vágott TV paprikát is belevágok (együtt pirul), beleteszek egy fej fokhagymát lereszelve (vagy fokhagymaprésen átnyomva), kevés pirospaprikával megszórom (kevesebb kell jóval, mint egy pörköltbe, épp, hogy rózsaszínű legyen). 2-3 egész babérlevelet, és 4-5 szem szegfűborsot (kicsit megütve, hogy megrepedjen, de egészben maradjon), majd rádobom az összevágott húst. Pár percig pirítom, amíg a hús kifehéredik, nagyon kevés vizet öntök alá, és kislángon fedő alatt, gyakran megkevergetve félig megfőzöm. Ha kell, öntök alá még vizet, de csak mindig keveset (a hús enged ki magából vizet, ami elvileg elég a pároláshoz, de vigyázni kell, nehogy leégjen).

 

Amikor már puhul, de még kissé rágós a hús, belekeverek kb. 1 kilónyi savanyú káposztát (ezt ízlés szerint, ki mennyire szereti savanyúra, előtte át lehet öblíteni hidegvízben? én nem szoktam), jól összekeverem, kevés vizet öntök alá, és tovább párolom fedő alatt, mindig rövid lében.

 

Ilyenkor lehet utána ízesíteni, ha kell még bele só, vagy ha valaki csípősen szereti, akkor karikára vágott hegyes-erős paprikával.

 

Addig párolom, amíg megpuhul majdnem teljesen. Akkor jó, ha a káposzta és a hús is még egy hajszálnyira ress marad. Melegen is, hidegen is fogyasztható.

 

Van, aki az oldalast csontosan főzi bele, akkor vigyázni kell, nehogy ráharapjon a csontra, illetve ne legyen csontszilánk a húson.

 

Persze el lehet készíteni lájtosan is, kevésbé zsíros húsrészekből, vagy akár kicsontozott pulykacombból, kevesebb zsiradékkal, vagy azt kiváltva olíva olajjal, kevesebb fűszerrel.

 

Jó étvágyat!

 

 

 

 

Hozzávalók még egyszer:

70-80 dkg kicsontozott sertésoldalast (csont nélküli súly)

1 kg savanyúkáposzta

3-4 fej vöröshagyma

1 db TV (tölteni való) paprika

1 fej fokhagyma

1 csapott evőkanál pirospaprika

2-3 babérlevél

4-5 szem szegfűbors

hegyes erős paprika, esetleg tejföl, izlés szerint

 

 

  • Itt található a többi receptem...

  •